Egy nagyon kedves barátommal beszéltem január elején, és tőle hallottam azt, hogy a január olyan, mint egy hosszú hétfő. Annyira jót nevettem rajta, és tényleg van benne valami 🙂 Nekem hosszú évek óta nagy mumusom az év első hónapja. Ilyenkor már túl vagyunk a Karácsonyon, a szülinapomon, a szilveszteren, nincs már mit várni, és ekkor valahogy mindig rám tör a lehangoltság, úgy érzem, semmihez sincs kedvem. A hideggel, a hóval, a jéggel nincs semmi bajom, azt hiszem, csak azt viselem nagyon nehezen, hogy rettenetesen sokat van sötét, és gyakran hetekig nem lehet látni a Napot.

DE! Idén újrapozicionáltam a januárt! Rájöttem, hogy sok kis apró dologgal még ezt a számomra eddig oly borús hónapot is fel tudom dobni.

Ezek az én tippjeim, hogy  miként csalj egy kis vidámságot és örömöt a januári napokba.

1. Rend kívül-belül

Van egy rakás apróbb feladat, amelyek már hónapok óta a „to do” listámon vannak, és amik elvégzéséhez pont jó, hogy be vagyunk zárva a lakásba. Csip-csup dolgok voltak ezek, amikre mindig azt mondtam magamban, hogy majd egyszer megcsinálom. Hát most eljött az ideje! Elültettem végre két kis növényt, amit még nyár végén kezdtem el gyökereztetni, lemostam a hűtőnk polcait, rendet raktam a gardróbban, kiválogattam a ruháim egy részét, kiszelektáltam a gyerekek játékait, és a még használható ruhákat és játékokat elvittem a helyi családsegítő szolgálatnak.

Ez semmi extra, de engem valahogy jó érzéssel töltött el, hogy ezeket a régóta halogatott teendőket kipipáltam, 

Egyszer valahol olvastam, hogy ha rendben van a környezeted, akkor Te magad is jobban fogod érezni magad. Nálam ez bejött 🙂

2. Légy a szabadban

Azért mert hideg van, nem kell lemondani a szabadtéri mozgásról! Engem mindig boldogsággal tölt el, ha a friss levegőn tudok mozogni, legyen akár ez egy rövid gyaloglás, kutyasétáltatás vagy futás, főleg, ha még a Nap is süt. A melós hétköznapokon ez egy kicsit nehézkesebb a korai sötétedés miatt, de a hétvégi napok szerencsére teljes egészében ott vannak. Törekszem rá, hogy sokat legyünk a szabadban, ha lehet, a gyerekekkel együtt.

3. Találkozz a barátaiddal

Január első napjaiban nekem kell egy kis idő, hogy kiheverjem a nagy karácsonyi-szülinapi-újévi jövés-menést, de pár nap pihenés után újra jól esik vendégségbe menni, és vendégül látni barátokat. Próbálom betáblázni programokkal a hétvégéket, és ebben az a jó, hogy már hétköznap is van mit várni. A hét közepétől tervezgetem a menüt, és aztán a családdal együtt megszavazzuk, hogy mik legyenek a befutók.  A találkozás előtt pár nappal lehet lélekben készülni, ez engem mindig feldob.

4. Én-idő

Kell idő önmagunkra (nekem legalábbis mindenképpen). Ami csak rólunk szól, amikor azt csinálhatjuk, amihez csak kedvünk van. Ez lehet testmozgás, főzés, szépségápolás, olvasás, tulajdonképpen bármi, ami feltölt és kikapcsol.  Én most egy habkönnyű történetű könyvet olvasok, ezzel jutalmazom magam mostanában. Van, hogy csak este jutok hozzá, de olyan is van, hogy napközben elvonulok olvasni. Ilyenkor megszűnik a világ, csak én vagyok és a sztori – elképesztően jó! (A könyvet mindenkinek ajánlom, aki valami könnyedebb műfajra vágyik. Itt érhető el magyarul és angolul.)

5. Valami új kipróbálása

Nagyjából két éve próbálkozom itthoni kenyérsütéssel. Sokfélét próbáltam már, édesebbet, sósat, magvasat, aszalt paradicsomosat, zabpelyheset, mindenféle kalácsokat, szóval van már tapasztalatom ezen a téren, de egy dolog valahogy mindig kimaradt. Millió helyen olvastam róla, hogy a kovászos kenyerek mennyivel jobbak, mint a sima élesztősek, de eddig sosem mertem kipróbálni a kovásszal sütést. Valahogy számomra mindig olyan misztikusnak tűnt, amiről meg voltam győződve, hogy nekem nem sikerülhet. Aztán a szülinapomra kaptam egy könyvet, amiben szuper kovászos receptek vannak, és elkészítettem életem első kovászos baguette-jét! Első próbálkozásnak nagyon jól sikerült. Azért volt ez szuper, mert – azon túl, hogy isteni baguette-et ettünk – rájöttem, hogy számomra eddig lehetetlennek tűnő dolog nekem is sikerülhet, csak ki kell próbálnom! 

+1. Shopping

Mindenhol óriási leárazások vannak, így vétek lenne kihagyni, hogy körbe nézzünk legalább egy-két üzletben 🙂 Engem egyre kevésbé hoznak lázba az új ruhák, nem vágyom rá, hogy minden héten vegyek magamnak valamit, de azért jól esik nekem is, ha valami csinossal lephetem meg magam. Vedd célba a kedvenc helyed, és ajándékozd meg Magad valamivel!