Nyakunkon a karácsony. Holnap itt a december, és vészesen fogynak a napok az Ünnepekig. Nem tudom, Ti hogy álltok, de nekem még rengeteg tennivalóm van a hátralévő napokra. Általában nálam úgy szokott telni az ünnepi készülődés, hogy viszonylag időben elkezdek gondolkodni az ajándékokon és a feladatokon, és aztán az utolsó napokban rájövök, hogy „TE JÓ ÉG!!!!!! EZ SINCS MEG ÉS EZ SINCS MEG ÉS MÉG EZ IS HIÁNYZIK!!!!!” Mindez leginkább annak köszönhető, hogy ugyan eléggé tervezgetős vagyok, de közben hajlamos vagyok megfeledkezni apróbb dolgokról. És itt kezdődnek a bajok, mert, ha borul a terv, akkor aztán én is kiborulok.

Épp ezért idén megpróbálok tudatosabban készülni a Karácsonyra, hogy testben és lélekben is kisimultan éljem meg az Ünnepeket. Ezek az én tippjeim a készülődéshez.

1. Tervezz jó előre

Gondold át, hogy kiknek kell ajándékkal készülnöd, és próbáld meg nagyjából kitalálni, hogy mit szeretnél nekik ajándékozni. Tudom, ez rengeteg idő, de hidd el, az ajándékok beszerzése is sokkal könnyebb, ha tudod, hogy könyvesboltba kell menned vagy parfümériába és nem csak lődörögsz.

Persze előfordul, hogy nem találod azt, amit keresel. Próbálj nem kétségbe esni, inkább találj ki egy újabb ötletet, ahelyett, hogy azon görcsölsz, mit nem tudsz megvenni.

2. Ne halogass

Amit el tudsz intézni, azt intézd el azonnal. Ne gondold, hogy erre még lesz időd később, mert tutira nem lesz, ez szinte biztos 🙂 Ahogy fogynak a napok, az idő egyre szűkösebb lesz, és valahogy még a leghétköznapibb dolgok is nehezen fognak beleférni egy napba. Arról nem is beszélve, hogy hatalmas tömeg fog minden üzletben fogadni – jobb ezt elkerülni 🙂

3. Kérj segítséget!

Sokan nehezen kérünk segítséget. Őszintén szólva nekem még azzal is gondom szokott lenni, hogy elfogadjam, ha valaki önként felajánlja. Pedig néha kifejezetten hasznos, ha ott áll mellettünk valaki és számíthatunk a támogatására. Rá kellett jönnöm, hogy az élet így sokkal könnyebb és stressz mentesebb, ha közösen oldjuk meg a feladatokat. A barátaid, a szüleid, a párod, de még akár a gyerekeid is biztosan szívesen segítenek Neked a készülődésben. Kérd bátran a segítségüket, nekik is jól fog esni, hogy együtt készülődtök az Ünnepekre.

4. Ne légy maximalista!

Milyen a tökéletes karácsony este? Tökéletes sminkkel, tökéletes ruhában, tökéletes menüvel és a tökéletes ajándékokkal?

Tökéletes karácsony nem létezik. A rengeteg ajándék közül biztos, hogy lesz olyan, ami nem telitalálat. A menüből is nagy valószínűséggel lesz olyan, ami nem fog mindenkinek ízleni. De miért is fontos ez tulajdonképpen?

Ne az ajándékok és az étel körül forogjon minden. A karácsony szóljon az együttlét öröméről, az egymásra figyelésről, a gondoskodásról.

5. Töltődj!

Tudom, lehetetlenül hangzik, de próbálj meg időt szánni Szenteste előtti pár napban Magadra. Végy egy forró fürdőt, kényeztesd Magad egy tápláló arcpakolással, csapj egy csajos estét a barátnőddel, menj el a pároddal moziba vagy látogassatok meg a gyerekkel egy adventi vásárt.

Szánj időt a kikapcsolódásra, amikor nem a feladatlista pörög a fejedben, és engedd Magad kikapcsolódni, s így talán a 24-e is harmonikusabban fog telni.

+1: Gondolj másokra is!

Nem egyértelmű, hogy karácsonykor minden családnak kerül ajándék a fa alá. Gyakran nem látszik, de sajnos sok a nélkülöző család Magyarországon. Az ünnepek előtt számos helyen szerveznek adománygyűjtést, ahol akár tartós élelmiszert, akár játékokat le tudsz adni. Nézz körül otthon, és gyűjtsd össze azokat a holmikat, amelyek jó állapotban vannak, és számotokra már fölöslegesek, és add le pár kiló liszttel, cukorral egy adománygyűjtő szervezetnél. Így más családok életét is bearanyozhatod.

Képek forrása: www.freepik.com